Dietę wątrobową najczęściej nazywamy taką dietę, która związana jest z ograniczeniem tłuszczu. Najczęściej stosowana jest wśród osób, które borykają się z problemami wątroby, ale również polecana jest dla osób z chorobami pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, czy też z przewlekłym zapaleniem trzustki.
Dlaczego warto dbać o wątrobę?
O wątrobę warto dbać w szczególnym sposób, podobnie jak o serce, ponieważ organy te spełniają bardzo ważne zadania w naszym organizmie. Dieta wątrobowa jest to dieta lecznicza, która stosowana jest w przypadku:
- Zapalenia wątroby
- Marskości wątroby
- Stłuszczenia wątroby
- Chorób trzustki
- Schorzeń pęcherzyka i dróg żółciowych
Dieta wątrobowa ma jedno zasadnicze zadanie, a mianowicie chronić wątrobę, a także dostarczyć jej niezbędnych, do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Aby narząd mógł znów poprawnie pracować niezbędne jest wyrównanie niedoborów i regeneracja komórek.
Na czym polega dieta wątrobowa?
Dieta wątrobowa polega na ograniczeniu w naszym codziennym menu produktów, które są bogate w tłuszcze a także zawierają dużą ilość cholesterolu. Dodatkowo produkty te powinny być łatwostrawne. Każdego dnia posiłki spożywamy w niewielkich porcjach od 5 do 7 razy.
Istotne zasady dotyczą podawania warzyw i owoców, które przed zjedzeniem muszą być gotowane i rozdrobnione. Można je również podawać w postaci soków i przecierów. Z kolei zupę należy przygotować na wywarze warzywnym i wyeliminować z niej mleko i mąkę.
Najczęściej zaleca się kilka sposobów przygotowywania potraw. Warto wymienić:
- gotowanie w wodzie
- gotowanie na parze
- gotowanie w naczyniach bez wody
- duszenie
- obsmażanie bez tłuszczu na patelni
- pieczenie w folii
- pieczenie w piekarniku lub opiekaczu
Żadnej potrawy w diecie wątrobowej nie można przygotowywać smażąc ją w tłuszczu. Warto wiedzieć, że zawartość tłuszczu w codziennej diecie osoby chorej nie powinna przekraczać pięćdziesięciu gramów na dobę.
W diecie tej węglowodany pełnią stosunkowo ważną rolę, ponieważ uzupełniają zapotrzebowanie na energię. Tym samym spożycie węglowodanów powinno sięgać dziennie około 300 gramów. W diecie wątrobowej powinniśmy unikać wzdęć i biegunek, co sprawia, że należy ograniczyć, a niekiedy całkiem wykluczyć błonnik. U osób ze schorzeniami wątroby może dochodzić do niedoborów cynku, żelaza i wapnia, dlatego wskazana jest dodatkowa suplementacja.