Jaką kawę wybrać – przegląd popularnych rodzajów kaw ziarnistych

Kluczem do uzyskania aromatycznej i pysznej filiżanki małej czarnej jest wybór odpowiedniej kawy ziarnistej. Zazwyczaj, kawy sprzedawane w sklepie, palone są przed sprzedażą i sprzedawane w formie ziarnistej. Jaką kawę wybrać? Przedstawiamy przegląd popularnych rodzajów kaw ziarnistych.

Kawa z Afryki

Kraje, takie jak Malawia, Kenia oraz Etiopia należą do głównych producentów wysokojakościowych kaw w Afryce. Kontynent ten charakteryzuje się zróżnicowanym klimatem oraz żyznymi glebami, dzięki czemu region ten uznawany jest za międzynarodową ojczyznę kawy. Wspólnym mianownikiem kaw afrykańskich jest pełny, wyrazisty i niezrównany smak, który znajduje swoich wielbicieli na całym świecie. Każda kawa z Afryki posiada swoje unikalne, zbilansowane wrażenia smakowe, które potrafią zadowolić niejednego smakosza. Afrykańskie kawy posiadają nieco owocowy aromat, lecz nie brakuje wśród nich karmelowych, różanych oraz miodowych nut smakowych.

Kawa z Ameryki Południowej

Pierwsze plantacje kawowców powstały w Ameryce Południowej w XVIII wieku. Od tam tej pory plantacje te rozrastały się i obecnie Ameryka Południowa jest największym na świecie producentem kawy. Wśród kaw produkowanych w tym regionie znajduje się zarówno arabica, jak i robusta. Ostatnia wspomniana kawa z Ameryki, swoją popularność zawdzięcza łagodnemu smakowi, delikatnej słodyczy i nieznacznej kwasowości. Pomimo licznych plantacji kawowców, farmerzy z Ameryki Południowej potrafią produkować wysokojakościowe kawy speciality.

Kawa z Oceanii

Rejon Oceanii specjalizuje się w produkcji znakomitych kaw arabica, uznawanych za najlepsze kawy świata. Odpowiedni, jasny stopień palenia ziaren zapewnia delikatny smak oraz wspaniały aromat. Większość kaw z Oceanii pochodzi z Papui Nowej Gwinei, gdzie plantacje kawowców są stosunkowo młode. Kawa z Oceanii posiada charakterystyczne nuty smakowe orzecha, miodu, klonu oraz słodkich mandarynek. Charakterystyczna dla kawy z tego regionu jest znaczna kwasowość.

Kawa arabica

Ziarna kawy arabica posiadają łagodny smak, o niższym poziomie wyczuwalnej goryczki. Odporność kawowca arabiki na choroby oraz szkodniki jest niska, z tego powodu kawa ta jest droższa od robusty. Dzięki delikatnemu aromatowi jest bardziej uniwersalna i smakuje osobom, które dopiero wkraczają w aromatyczny świat kaw. Arabica stanowi najbardziej szlachetny gatunek kawy na świecie, a producenci zapewniają wiele jej odmian, charakterystycznych dla danego regionu.

Kawa robusta

W przeciwieństwie do arabiki, kawa robusta może być uprawiana na różnych wysokościach i w odmiennych warunkach klimatycznych. Jest dużo bardziej odporna na szkodniki oraz choroby, atakujące drzewo, jest również bardziej wydajna. Kawa ta charakteryzuje się wyrazistą nutą smakową oraz aksamitną konsystencją. Charakterystyczna dla tej kawy jest niska kwasowość, znacznie wpływająca na jej walory smakowe. Bogaty, wyrazisty oraz mocny aromat kawy jest doskonały dla prawdziwych smakoszy kawy, którzy cenią sobie jej charakterystyczny smak oraz aromat.

Warto sprawdzić szeroki wachlarz świeżo palonych kaw ziarnistych w sklepie – swiezopalona.pl

Kategorie
Poradniki