Olej z czarnuszki – skład, prozdrowotne właściwości, zastosowanie

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to roślina, której niezwykłe właściwości były doceniane już przez starożytnych Egipcjan. Jak dowodzą wyniki współczesnych badań nie bez powodu określali oni ją mianem ,,złota faraonów”. Także olej pozyskiwany z jej nasion to prawdziwa skarbnica cennych dla naszego zdrowia składników o prozdrowotnym działaniu. Co dokładnie znajdziemy w jego składzie? W jaki sposób przemycać go do swoje diety? Odpowiedzi na te pytania szukaj w dalszej części artykułu.

Czym jest olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki jest pozyskiwany w procesie tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej. Charakteryzuje się on ciemnobrązową barwą i intensywnym, charakterystycznym smakiem i zapachem. Stanowi on prawdziwą skarbnicę nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym cennych dla zdrowia kwasów omega-6. Jednak za jego najbardziej wyjątkowe składniki uznaje się tymochinon i nigellon – związki o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwutleniającym.

Jak stosowanie oleju z czarnuszki wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?

  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • wspomaga pracę górnych dróg oddechowych
  • łagodzi objawy alergii
  • wzmacnia systemy obronne organizmu
  • wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego
  • korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i profil lipidowy
  • reguluje pracę wątroby i nerek
  • usprawnia procesy detoksykacyjne
  • poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci

Olej z czarnuszki – stosowanie

Ze względu na niezwykłe właściwości i prozdrowotne działanie olej z czarnuszki warto przemycać do swojej codziennej diety. Z uwagi na jego intensywny, nie przez wszystkich akceptowalny, smak i zapach warto przed spożyciem rozcieńczać go wodą, miodem lub ulubionym napojem. Może on także stanowić świetne uzupełnienie wszelkiego rodzaju sałatek, warzywnych koktajli czy smothies.

Pamiętaj!

Olej z czarnuszki można spożywać wyłącznie na surowo – podgrzanie go spowoduje utratę jego wartości odżywczych i zdrowotnych właściwości.

Kategorie
Zdrowie