Galaretka z owocami – prosty i szybki przepis na deser

Deser to smaczny dodatek do codziennych posiłków. Niekiedy możemy pozwolić sobie na bardziej pracochłonne słodkości, jednak częściej decydujemy się na coś szybkiego i prostego w przygotowaniu. Do tej grupy zaliczymy pyszne galaretki z owocami.

Najlepsze dodatki

Do galaretki możemy w prawdzie dodać wiele rodzajów owoców, takich jak jagody, banany, gruszki a nawet truskawki i brzoskwinie. Łączymy je z ulubionym smakiem galaretki i deser gotowy. Okazuje się jednak, że nie każdy owoc się sprawdzi, należy unikać tych który zawierają enzymy z grupy peptydaz. Należą do nich między innymi kiwi i mango. Ich użycie może bowiem sprawić, że galaretka nie stężeje. Jeśli jednak uwielbiamy te owoce i bardzo chcielibyśmy je wykorzystać, jest kilka sposobów na to, by je przygotować. Musimy przelać je wrzątkiem lub ugotować. Bardzo ważne jest także to, by owoce zawsze wkładać do galaretki, gdy ta zaczyna już tężeć.

Urozmaicony przepis

Galaretka z owocami nie musi być nudnym deserem, możemy stosować różne dodatki, które ją urozmaicą. Na stronie www.najlepszewkuchni.pl znajdziemy przepis na deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym. Do przygotowania będziemy potrzebować truskawek, galaretki, budyniu, mleka, cukru, masła oraz śmietany kremówki 30%. Najpierw gotujemy szklankę mleka z masłem, następnie w drugiej szklance rozrabiamy budyń z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka. Należy przy tym pamiętać, by dokładnie wymieszać masę. Po zgęstnieniu przykrywamy budyń folią, tak by stykał się z budyniem, dzięki temu nie powstanie na nim kożuch. Galaretkę rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia. Truskawki pokrojone w plastry układamy na dnie pucharka (kilka można zostawić do dekoracji), a następnie zalewamy je galaretką i odstawiamy do stężenia. Pozostałe plasterki truskawek ułóżmy na ściankach pojemniczka i delikatnie włóżmy masę budyniową. Na samą górę dodajmy ubitą na sztywno śmietankę.

Jak widać galaretkę z owocami możemy przygotować w niecałe pół godziny. Jest to bardzo prosty deser, który przygotują nawet osoby nie mające dużego doświadczenia w kuchni.

Kategorie
Pozostałe